Fake opa & oma - Reisverslag uit Borås, Zweden van Shirley Heijningen - WaarBenJij.nu Fake opa & oma - Reisverslag uit Borås, Zweden van Shirley Heijningen - WaarBenJij.nu

Fake opa & oma

Door: Shirley

Blijf op de hoogte en volg Shirley

03 April 2006 | Zweden, Borås

Jahoor, het is me gelukt! Ik ben geslaagd voor beide Zweedse examens! (ja over inburgering gesproken in m’n vorige bericht) :shock:
Dat is mooi, ging het toch echt om het proces, want die brief was natuurlijk echt belabberd, haha! Op naar de volgende course!

Vorige week dinsdag heb ik mijn tijdelijke, Zweedse opa & oma ontmoet! We hadden ons ingeschreven voor Home Hospitality zoals dat heet. Zweedse mensen nodigen je dan uit om de échte Zweedse cultuur te proeven en dat hebben we gedaan!

Het waren echt hele lieve mensen van rond de 80 en onze oma spreekt heel goed Engels.
We hebben natuurlijk ook ons Zweeds bijgespijkerd en Zweeds gegeten. We kregen eerst een tonijnsalade als voorgerecht, daarna wild (!!!) met rijst en ijs als toetje! Hmmm.. :D
Ze hebben ons echt volgestopt met voedsel zoals opa’s en oma’s dat doen.
En blijkbaar vinden ze ons zo lief dat we zijn uitgenodigd voor Pasen om een echte Zweedse lekkernij te komen proeven en we gaan in mei, als het weer beter is een keer picknicken met ze!
Erg goede vervangers dus, want ik begon mijn eigen opa en oma’s wel te missen!

We hebben nu ook al 6 stagedagen achter de rug en het is echt superleuk!
Het onderwijs verschilt wel onwijs van dat in Nederland hoor. De kinderen zijn veel vrijer en de leerkrachten minder gestructureerd.
Onze mentrix blijft maar zeggen hoe geweldig zij en de kinderen het vinden dat we er zijn.
We hebben nu drie lesjes gegeven en dat is natuurlijk het leukste gedeelte! Een lesje over Nederland, een quiz over Nederland en een Engels lesje.
Als ze gewoon rekenen hebben bijvoorbeeld dan is er voor ons weinig te doen en beleven, dat is wel jammer.

Vorige week vrijdag was er ‘Bra Kompis Dag’ = 'Goede Vrienden Dag' op de basisschool. Echt een heel leuk initiatief om een hele dag in dit teken te zetten. De kinderen hadden allerlei dingen gemaakt en er kwamen allerlei gasten langs. En wij hadden al geruchten gehoord over bekende voetbalspelers van Elfsborg. En aangezien wij de voetbalwedstrijd gaan bekijken tussen Göteborg - Borås (Elfsborg) zagen wij het ook wel zitten!
Dus wij zien ’s morgen twee gasten staan en alle kinderen lopen er rustig langs.. dus wij hadden echt zoiets van: Dusss die zijn lekker bekend dan?
Wat bleek? Waren het hockeyspelers! Hahaha!
De voetbalspelers kwamen ’s middags pas en ja toen merkten we wel 'enige' reactie van de kinderen! Oh my! Gillende en dringende kinderen voor een handtekening, arme gasten! Wat een invasie was dat zeg!

Op donderdag hebben we onze nieuwe studentavondplek gekozen! De hipste tent, X&Y, wordt ons nieuwe stekkie! Het is ook ‘goedkoop’ daar tot 12 uur, de muziek is beter en er zijn veel meer mensen!
Verder heb ik dit weekend Enchiladas leren maken van de Mexicanen. (ja dat wordt zeker koken voor jullie straks?) Echt heerlijk!
En ik heb lekker Spaanse sangria gedronken, een lekker en cultureel weekendje dus!

En om jullie nog jaloerser te maken…:D
Morgen vliegen Lieneke en ik vanaf Stockholm naar KIRUNA!!!
Dat is het noordelijkste plaatsje in Zweden, Lappland. De afstand is net zover als van hier naar Nederland, kun je nagaan!
We gaan daar het beroemde ijshotel bezoeken, een hondenslee tour maken, op sneeuwscooters rijden door de sneeuw en hopelijk het Noorderlicht zien!! (de weersvoorspellingen zijn goed dus wie weet..)

We hebben last-minute tickets kunnen krijgen, lekker goedkoop dus, maar dat houdt nu wel in dat we vannacht al om 4.30 richting Stockholm moeten, maar dat heb ik er wel voor over!
Nog even snel de sneeuw opzoeken dus (ja ik weet dat ik het zat was, maar dit is toch wel een ander verhaal:)!) en dan hoop ik dat alle sneeuw hier in Borås weg is als we terug komen aanstaande zaterdag!

Jullie horen snel hoe het is geweest!!

Kusss

• 03 April 2006 - 17:08

Tamaar:

Shir,
    Heel veel plezier in Lapland! Echt gaaf...geniet er van.
    Liefs, Tamaar

• 03 April 2006 - 17:53

Mam:

Wat een leuke opa en oma,ik kan me voorstellen dat je je daar op je gemak bij voelt.De school ziet er ook leuk uit met die mooie lokalen voor handwerk en houtsnijden. Heel veel plezier in Lapland! Dikke kus

• 04 April 2006 - 13:12

Priscilla:

Heyy Shir, klinkt goed dat tochtje van je! En ik wil wel weten hoe je die enchiladas maakt :) Veel plezierrrr dan ! X

• 05 April 2006 - 06:46

Paula:

Potverdikkie Shirley! Er komt maar geen eind aan de mooie verhalen! Je zit nu lekker in Lapland, misschien wel in het ijshotel geslapen?? We zullen het zien op de foto;s! Geniet ervan, en tot laters!

• 05 April 2006 - 06:49

Paula:

Owja, gister zei ik nog tegen Tessa, wat moet je nou weer in Lappland? Maar ijshotel, hondenslee en sneeuwscooters zijn een ander verhaal:)
    Ik hoop dat je het noorderlicht gaat zien, schijnt echt magnificent te zijn!

• 07 April 2006 - 09:59

Lotte:

Shirley, Lapland hoe cool! Jij maakt het wel mee! Echt heel tof dat je dit aan het doen bent en je hebt lekker nog een hele tijd voor de boeg! ik vind ook dat je erg vermakelijke verhalen schrijft ;)
    Kus Lot

• 08 April 2006 - 14:22

Joeri:

haha ik geloof m'n ogen niet... ik reageer op je site. Ik denk dat ik ziek ben. Zal ik ook nog even inhoudelijk op je site reageren? hmm... eeeeehhhm... je kletst erg veel? :) leuke verhalen wel hoor. knäckebrod!